Monday, September 29, 2008

Aidilfitri


Ramadhan berlalu..syawal menjelma lagi. Di kehadiran syawal ini, aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Di sini,aku ingin menyusun jari memohon ampun dan maaf seandainya ada coretan-coretan, kata-kata yang terlarik di muka blog ini melukakan hati atau mengguris hati mana-mana pihak sama ada kebetulan atau tidak.
Di kesempatan ini juga...aku ingin sekali mengucapkan salam lebaran penuh kasih sayang buat keluarga yang teramat di kasihi..mama,abah,along,adik,kak sarah,angah linda,kak hana dan fatah yang selama ini sentiasa berada di sampingku susah dan senang. Buat sahabat-sahabat yang di kasihi...rakan-rakan barisan perwakilan pelajar sesi 2006/2007 UITM Malaysia sepecially Yumiza,Chenor,abg Din, Mie-G,farham,Kak Wyd,kak Ina,Ain,Didi,Ayu,Fairuz, Syameer,Kak Nana,Yang Maziah,Kak Syikin dll, UITM se-Malaysia specially MPP 2006/07 cawangan Melaka,Terengganu,Penang dan Perak..dan MPP IPTA/IPTS sessi 2006/07, rakan-rakan sekerja di Pusat Pembangunan Keusahawana Malaysia (MEDEC), barisan perwakilan Kelab Usahawan UITM, Kelab Usahawan IPTA/IPTS dai sesi 2006/2007 hingga sekarang, sahabat-sahabat kapasitor, team forum Les Copaque's Poduction Sdn Bhd, rakan-rakan di Sekolah Menengah Kebangsaaan Seri Nibong dan Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Abdul Rahman serta warga blogger
turut tidak di lupakan..yang disayangi Ahmad Faiz, Izwan Ariff, Ahmad Ruzaini a.k.a Matt,Henzman,Ami, cik Hidayah,Zuwairi,Azri,Raja Azwan,Fred,Kamal,adik syam,Fizi,Yasmin, Dina, Ekin,Fida,Timah,Yati,Henni,Saiful, Farah,Cik Thalasiah a.k.a Saloma Indah, laila hani,utk bakal housemate aku..ehehe.. hani zulaikha,ayu, fieza,kayon,team class B15A dan B16ctt. yang jauh di perantauan..Iman dan Luke di France,Firdaus dan Ammar di Jepun, Afiq di German,
kepada semua yang mengenali aku dan juga pembaca blog aku..selamat hari raya...maaf zahir batin. teruskan menyokong dan membaca blog prinzessin nie.

Selamat Berhari Raaya...

Maaf Zahir dan Batin...

Selamat Menduduki Final Exam pas raya nie..

Selamat Pengantin Baru bagi yang akan masuk ke gerbang perkahwinan..

raya...oi...raya...ehehhehe...

Selamat Beraya!

ps: ek...agak-agak ada tak duit raya untuk aku tahun nie?

Sunday, September 28, 2008

Ekspressi Perasaan ku....

sedih...

kecewa..

bosan....

tertekan...

kesunyian...

blurr

ketakutan

Soalan itu membunuh ku (versi lagu D'Massive)


Soalan itu kembali menghantui di saat-saat bemulanya musim cuti persekolahan dan hari raya hanya beberapa hari sahaja menjelang. Aku tak tahu macam mana nk ekspresskan perasaaan ni... Adakala soalan itu bagaikan kelakar dan ada pula kedengaran sinis..
Semalam, merayau dengan Kak Sarah (tunang abang aku)...sambil mencari tudung untuk di match kan dengan baju raya aku..(ehehhe..bak kata lecturer aku,susah tul jd perempuan...sume nak match) wahahahaha.....ketika window shopping, kitaorg ni pun skali la mencari idea untuk mengubah hantaran adam. Adam akan akad nikah pada raya ke- 3 nanti dan kenduri pada raya ke-empat. Adam ngan aku sebaya....dia lahir sebulan lebih awal dari aku iaitu bulan november manakala aku disember tahun yang sama. Kami membesar bersama dari kecil dan adam pun hanya duduk depan umah aku sahaja...ahahaha...selepas habis belajar, adam pilih untuk berkerja dalam Navy di barisan angkatan tentera Malaysia manakala aku mash meneruskan pengajian di sini. Dalam usia yang sebaya, aku tak sangka dia akan berkahwin dahulu. wahahah....dah sampai jodoh. Aku doakan kebahagian dia.
Selepas Dino, adam mengikut jejak langkah..then tak lama lagi, insyaAllah si Bulldog akan menamatkan zaman solo nya. Ditegaskan di sini..bulldog sebaya aku tapi dia ialah makhluk tuhan yang aku TAK MUNGKIN dekati. atau lebih tepat. dia bukan kawan aku la.atas sebab apa...biarlah rahsia. hujung tahun nie juga, kak farazilla dan abg fitri (2 beradik nie) akan naik ke jinjang pelamin. sama cam adam..kak farah ngan abg fitri amat rapat dengan aku. Lagipun diorg tinggal sebelah umah aku je dan tak lain tak bukan...family members aku gak.ehehhe...
So, bila dah terlalu ramai manusia yang rapat dengan aku sedang sibuk menghitung hari dan membuat persiapan...soalan seperti "Kamu bila nak kawin..." atau " bila lagi nak rasa nasi minyak kamu.." semakin byk bekumandangan...
haih!
bosannya soklan...
dah malas nak bersoal jawab. dah malas nk ulang jawapan.....makcik-makcik dan pak cik sekalian, kalau ada jodoh...kahwin la saaya. tak kawin tue..tak sampai seru lagi la. si Ibad tu pun, aku nyaris nk sekeh dia. tanya aku soalan yang sama.."Ko bila nak kawen?" cet2...Ibad, aku nak kaya dulu arrrr. Nak kaya raya senangkan mak bapak aku before kawen. aahhahah....
Cik Sal plak tanya aku, .."apa kriteria lelaki idaman ko??"
terkesima seketika untuk menjawab!
Setelah berpikir seketika..jawapan aku berbunyi sedemikian...sound hipokrit but ikhlas.
" Entahlah Sal...aku malas nk pikir.asalkan orang tue boleh sayang aku seikhlas hati, setia dan mampu membahagiakan aku...ok kot! malas nak pikir...dan malas nak cari..."
dan sal selaku pensyarah muda mengajukan lagi soklan pada ku...."camana erk kalu ko suka kat dua org dalam satu masa??" aiyak...soklan membunuh ke?? tambah sal lagi..."aku paham perasaan ko time ko suka diorg dulu!" aiyak...penyataan membunuh, hampir terbunuh..takut tak sempat raya plak..
duss!!

hati aku tak dimiliki sesapa sekarang.....so bagi sesiapa yang rasa nak meminang aku...anta mesej minta no telepon mak aku. nnt aku bg no tel mak aku...korang tanyalah mak aku. kalu dia kasi aku kawin..nnt aku jemput satu town yg sibuk bertanya bila aku nak makan nasi minyak and tgk aku bersanding atas pelamin.wokeh??? charee...(tepengaruh dengan seseorg!)

untuk yang bakal mendirikan rumahtangga..selamat pengantin baru.


p/s: TOLONG LA.....JANGAN TANYA LAGI PADA AKU SOALAN MEMBUNUH ITU.......!!!!

Inside of you... I can hear you scream my name



video
Oh these ancient skies
I've had these wandering eyes
but you took me by surprise
when you let me inside of you

Inside of you
Inside of you
There's got to be
Some part of me
Inside of you

Inside of you, I could cross this desert plane
Inside of you, I can hear you scream my name
Inside of you, while the stars unfold
I've crossed me heart and I've crossed the world
And I need you here and I need to be
Inside of you

Now the flowers bloom
I feel you creep into my room

And if this should be our tune
I'll die here inside of you

And the world explodes
I've never been down this road
Teach me how to glow
While I'm moving
Inside of you

Inside of you, the restless find their dreams
Inside of you, this king has found his queen
Inside of you, all the stars unfold
I've crossed me heart and I've crossed the world
And I need you here and I need to be
Inside of you

Inside of you

Bay blue
So say it's you
To thoughts untrue
Who I woo
It's you I woo

Through and through
And through and through
There's so much m
ore than just a screw
Inside of you

And I was blizzard blind
Felt like I've lost me mind
But you've treated me so kind
I don't know what to do.



dem, you already inside of me...!!

( *sad* )

Saturday, September 27, 2008

entahlah..

Aku dah selamat tiba di kampung....tapi
aku skrang berhadapan dengan beberapa masalah..

1- tahap kesihatan aku menurun...asik muntah setiap kali makan nasi. mama dah bebel...aku makin kurus..faiz pun kata aku makin kurus...eehheheh...
2- masalah ngan ATM Bank Islam nie nak bayar bil kolej. bodoh betul..
3-aku malas nk online YM
4- aku takde idea dan semangat menulis kat sini atau kapasitor..

maka, sampai sini dahulu entry aku kali ni.

Aku nak tdo!!!!

Sunday, September 21, 2008

Anak Mami...

Satu petang di pejabat aku...sedang aku leka membuat kira-kira pembayaran lebihan mengajar kepada pensarah-pensarah di sini....kakak sekerja aku memasang lagu raya. ehehhe...

"Ko balik raya tak, lya??" tanya Kak Zai tetiba.
"uish....mau meraung tak balik,kak Zai!" jawab ku dengan penung gaya muncung..ehhe
"Kamu balik mana??"tanya kak Zai lagi. Aku pandang Kak Zai dengan pandang kosong lalu
tersengih sblom menjawab..ehhe
"Penang!" bangga siot!
"Laaa....anak mami ker???Mahal..mahal..."kata-kata Kak Zai buat aku mengerut dahi.
Mahal??hati ku tertanda tanya!
"Anak mami...mahal tue hantaran~~~" si Shahir menyampuk dari belakang. Kini baru lah aku
mengerti butir kata-kata Kak Zai tue! ehehe...aku tersengih!

Itu bukanlah kali pertama aku berdepan denga situasi sedemikian. Boleh dikatakan majoriti
berpegang mengatakan bahawa anak dara dari negeri Pulau Mutiara ni ialah species yang mahal.
Mahal ke??erm....

Kalau zaman mak aku muda-muda, ayat seperti "takde RM 10 ribu, jgn rapat anak dara orang..." sudah common aku dengar. Bahkan itu lah yg selalu mak aku bebelkan pada along da adik lelaki aku.
Memanglah tak di nafikan, di kawasan sekitar kediaman aku, rata-rata hantaran anak dara sahaja RM10 ribu(bersih termasuk mas kawin) manakala janda anggaran RM 6 atau 7 ribu (bersih dengan mas kawin). Itu ada plak kategori dia. Yang kelulusan SPM, kelulusan diploma dan Ijazah. yang berkerja atau tak berkerja. kos sara diri mahal..tambah minyak dah naik, erm rasa nya hantaran pun dah naik kot. maybe dalam RM13 ribu kot skrang.

Justeru itu, ramai yang tak berani rapat dengan budak kelahiran Pulau Pinang sebab dikatakan mahal. tetiba teringat kata Abang Ezat aku...kalu dah suka bape puluh ribu pun tak ada masalah.

Pada aku pula, soal hantaran dan mas kawin nie...bukan nya tak leh runding. boleh aku rasa...semua nya terpulang kepada pihak keluarga perempuan. Jadi tak boleh lah menunding jari mengatakan anak penang nie mahal.

Seperkara lagi....bukan semua anak penang itu ANAK MAMI. Anak mami ialah percambahan dari kaum mamak yang tiba di tanah melayu sejak pembukaan negeri ini mejadikan ia satu etnik istimewa di negeri ini.ehehhe...kat Penang nie ada je melayu tulen....

Aku??ehehhe...camana erk...aku nie ada sedikit kacukan anak mami. Arwah mak tok sebelah mama aku ialah anak mami yang sebenar dan telah berkahwin ngan arwah tok wan yang merupakan anak melayu penang. jadi mak aku masih lagi anak mami...ehehe..manakala abah aku pula, nenek aku berasal dari Teluk Intan,Perak dan tok abah berasal dari penang dan berdarah kacukan siam sedikit. Mama di lahir serta dibesarkan di Pantai Road,Butterworth manakala abah dilahirkan di Kelawai Road,Penang namun membesar dan bersekolah di Teluk Intan,Perak. Aku pulak di lahirkan ketika fajar dhuha menyinsing di dalam wad bersalin Hospital Bersalin Pulau Pinang,Georgetown. so aku lahir betul-betul tgh town. ahahahah.....

So kesimpulannya, aku adalah kacukkan melayu dan mami...menjadikan aku memi..ahahhaha....satu fromula yang tidak effektif. wakakakakak.....

aku tak kesah lah..kalu orang kata anak mami ke...mahal ke...lantaklah. Ini menunjukkan budak perempuan cam kami ini sgt valuable dan mempunyai harga yang tinggi. ehehhe..untuk lelaki2 yang
membaca blog aku ni..sorry la. Ini hanya pandangan peribadi aku sahaja. sesiapa yg tidak bepuas
hati...boleh tinggalkan komen. Jangan marah...

Well...Aku bangga di lahirkan sebagai anak kelahiran Pulau Pinang! ehehe....*wink*

Saturday, September 20, 2008

Syawal terakhir...

Beberapa hari lagi...syawal akan menjelma menggantikan ramadhan yang berlalu.
Dah 20 ramadhan hari ini..aku masih lagi bernafas dan bernyawa dan masih lagi boleh melihat
langit subuh yang begitu mendamaikan hati.
Semalam, aku berbuka puasa bersama dengan geng Kapasitor Bahasa. mula-mula..nervous
takyah kata la. terasa cam Angelina Jolie berjalan atas red carpet. Agak-agaknya, inilah kot
perasaan yang di alami Preity Zinta ketika mula-mula berlakon dengan Rani Mukarjee. ahahha
mood hindi plak.
Td presentation PSA. erk...how am i going to put into word ya?!?! It's crap! But i still faced
it. Sebab hidup mesti diteruskan, biarpun pahit terpaksa di telan. By the way..takde lah teruk sangat.
cuma it, less than what I expect. Apa pun syukur pada Allah swt yg memberikan aku kekuatan
dan semangat untuk terus berjuang hingga ke akhir saat presentation. hhuhu..Buat Encik Henzman
atau dengan panggilan mesra Henzy Siberkop. Thanks sebab memberikan galakkan dan
semangat untuk aku terus berusaha siapkan PSA. yg menemankan aku ketika
aku wat keje serta mengacau aku gak
sampai aku merajuk-rajuk. ahahha...
Untuk Izwan pun sama gak...sbb terlalu nervous, aku telah membangunkan Wan yg tertido selepas subuh
kerana sibuk bermain raket pada sebelah malam nya.ahahahah...Tapi Wan tetap melayan aku
serta memberikan kata-kata perangsang. Thanks my bro!
Hari nie 20 September sudah...lagi 4 hari aku akan kembali ke kampung. Kerja yang tinggal hanya la final project translation Oral je. Tadi pas presentation PSA, aku dan team project ITPM ada progress
brainstorming. Pening.nak kena kemas kinikan sume keje sblom balik lagi 4 hari.
Entah kenapa..hati aku tak berapa sedap sangat kebelakangan ini, tapi andaikata syawal yg menjelma
nnt adalah syawal terakhir...sekurang-kurangnya...aku sekrang perasaan yang sangat bahagia.
walaupun aku terhutang penjelasan dengan 2 org manusia..tapi biarlah.
Aku sangat penat kala nie...perasaan penat yang tak mampu aku gambarkan. Saat ini, aku sangat
memerlukan rehat yang sangat panjang. Cuma...sebl;om masa aku berehat..aku kena selesaikan
setiap amanah yang Dia berikan pada aku. Walupun setiap amanah itu bukan makin kurang tetapi bertambah dari hari ke hari.Aku pasrah....
Dah 23 tahun aku menyambut syawal...


Untuk semua insan yang aku kasihi dan ku sayangi...
Aku mendoakan kalian agar berbahagia,gembira dan diberkatiNya selalu.
Untuk keluarga yang amat aku sayangi..mama,abah,adik.along, kak sarah,fatah,angah,kak hana..
Aku sangat menyayangi kamu semua dengan setulus hati. Terima kasih kerana sentiasa
berada di sisi aku susah dan senang..


syawal terakhir...

Aku tak ingin berlalu
meninggalkan kekasih-kekasih pujaan hati
Aku tak ingin di lupakan
oleh sang setia yang mengasihi aku dengan tulus
Namun, takdir itu bukan di tanganku
Sudah tiba masanya..
Aku mengundur diri dari sebuah perjalanan
Perjalanan yg terlalu panjang dan memenatkan
Biarpun aku sedar pemergiaan aku akan melukakan
beberapa hati kecil yg tulus menyintai ku
Aku harus pergi....
kerana Izrail itu telah menanti ku di hujung padang harapan
untuk ku persembahkan diri ku pada Nya
yang meminjamkan aku nafas
untuk di cintai dan menyintai..
izinkan aku pergi syawal ini..
kerana aku tak mahu kamu terluka
biar syawal mengubat pedih lirih hati mu
kerana aku ingin melangkah ke syurga yg fana
Mencari kebahagiaan yg lebih hakiki.
Ku harap...ketemu lagi di penjuru syurga

Thursday, September 18, 2008

Kerana pepatah luka ku berdarah..


kata pepatah dahulu kala..


Hidup segan mati tak mahu

tapi bagi aku..

hidup bukannya segan
namun tetap susahkan orang lain..

bukan tak mahu mati..
tapi ajal tak tiba lagi..

Lantas sapa yang bersalah dan sapa patut dipersalahkan???

Haih....

Kehilangan....

Aku terlelap setelah terjaga dari tido. 4.40 pagi. aku benar-benar terkejut, risau dan sedih.
Mimpi tadi hampir membunuh aku.

Jam 2.35 pagi Wan kejutkan aku. Aku tertido di sofa di rumah kawanku di Sunway
ketika siapkan editting video PSA.
Ketika menanti video itu di compresskan ke bentuk mpeg, aku terlelap.

Aku terkejut dari tido bila aku lihat beberapa perempuan cantik yang berpakaian sgt seksi.
Berskirt pendek dengan make up yg tebal.
Mereka mengaku bahawa mereka tinggal sekali di rumah ini. Aku segan.
Dah lah datang rumah orang(rumah kawan ku) tapi belagak cam rumah sendiri.
Aku bangun lalu berbual dengan mereka.
Mereka ingin memperkenalkan aku pada seseorang.

Aku di bawa ke satu rumah yang amat tidak asing bg ku. rumah ku di penang.
Orang memenuhi kawasan rumah aku.
antaranya, seorang lelaki tua berkulit hitam,kudung dan sangat berbau.
Mulutnya sangat berbau dan kehitaman,nampak kotor sekali.

Pelik! Dia seakan mampu membaca apa yang aku rasa.
bahkan mampu meramal masa depan aku.
Aku nampak abah sedang bercakap dengan dia akan masalah aku.
Ketika abah meminta diri untuk pergi,
aku ingin mengikut abah. Lantas, dalam sibuk menerima kunjungan tetamu, aku
bangun bersalam dengan lelaki tua itu. Ketika bersalam dengan nya,..
dia suruh aku buat beberapa pekara.
Dia berikan aku duit note RM50 utk aku berikan kepada nenek aku (nenek ku
telah pun arwah selama 5 tahun lebih). Aku salam dengan nenek aku dan hulurkan duit itu.
Kemudian lelaki tua yang kudung sebelah tangannya tue memberikan aku
bebarapa note RM1 untuk aku berikan kpd abah ku untuk
diberikan kepada wakil pejabat agama yg datang. Aku masih tidak mengerti
namun aku cuba juga berlari mengejar abah. Mama yg memahami,
meminta duit itu dari ku, Kata mama biar mama berikan pada abah. aku berikan pada mama.

Ketika itu, seorg mak cik meminta aku membantu nya mengangkat seorang wanita.
Baru aku sedar, rupanya di rumah aku..ada kematian.
AKu di minta mengangkat mayat wanita yg telah siap separuh di kapankan
dan wajah wanita tersebut masih terbuka. Aku terus mengangkat tanpa banyak
karenah..namun ketika aku hampir melangkaui beranda rumah,
Aku terdengar jeritan mama menyahut Allah.

Mayat di tangan aku jatuh terkulai dan aku cuba memperbetulkan
pangkuan ku dan dalam masa yang sama..dari jauh aku nampak
mama dan abah aku terbaring tidak bernyawa di atas kereta mayat
bersebelahan antara satu sama lain.

Aku menjerit dan aku tersentak lalu terjaga dari tdo. hati aku sebak...aku jadi tak keruan.

Jam menunjukkan 4.45pagi. Dah sampai masa bersahur. Aku terus telephone mama.
Mendengar suara maama..aku jd sangat sayu dan rindu. Aku ingin cepat tarikh 24 itu datang.
Aku nak balik Penang..secepat mungkin,Aku sangat windukan keluarga aku..dan aku sangat
risaukan mama dan abah. Satu kehilangan suatu masa dulu..biarpuntelah hampir 8 tahun masih lagi menghantui aku dan tak sanggup lagi menerima tamparan kehilangan.
Terutama pada bulan ramadhan.

25 ramadhan ini, genap sudah 8 tahun insan yang amat ku kasihi tinggalkan aku. selama 8 thn itu juga, raya tiada membawa apa erti. Nikmat hari raya itu hilang dari segenap sendi jasad ku.
separuh nyawa aku telah tersemadi bersama janji aku yg tak mampu
aku tunaikan pada insan yang aku kasihi itu dan 8 tahun itu..masih lagi tidak mampu menghapuskan
airmata setiap kali au mengingati insan itu.
Aku mungkin tak dapat melawat pusara org yang amat aku kasihi tue pada 25 ramadhan nnt...
tapi insyaAllah..aku akan melawatnya sebelum balik kg 24hb nanti.

"Ya Allah..aku sujud pada Mu, memohon perlindungan dan pertunjuk serta rahmat dari Mu. Lindungilah dan rahmatilah serta panjangkan lah usia kedua ibubapa ku.Kurniakan kesihatan yg baik-baik pada mereka. Dan Ya Allah..kau lindungan juga semua2 insan yang ku kasihi dan kusayangi dalam hidup ini...Amin!"


Aku nak bersiap...nk kemas pulang ke Shah Alam.Petang nie kena masuk keje,



o-f-f-f-r-o-m-k-e-y-b-o-a-r-d!!!!!!!!!!!!






Wednesday, September 17, 2008

kerana PSA

Jatuh cinta itu mudah,. Bangun dari jatuh, mendaki puncak cinta
dan kekal di atas puncak cinta itu benar-benar mahukan kematangan.


Dalam remang senja ramadhan... keletihan. Dalam melipat gandakan usaha
utk PSA, berehat sekejap dengan mencuci mata di bazaar ramadhan. byk sgt
peniaga menjual agar-agar yang pelbagai.

Aku tak percaya...menu berbuka aku dan rakan-rakan ku hanya lah agar-agar yg
pelbagai bersama air tembikai. Lepas berbuka, akan ke sunway piramid.
Siapkan shooting
PSA.Malam nie gak k terus edit. Masa makin suntuk..

Aku haus McFlurry Mudpie yang baru.Nyum..nyum...
Aku nmpak singa piramid tue melambai-lambai pada ku..
Aku windukan Mr Donald atas katil ku terhias kemas...

arus hidup

Arus hidup aku berubah lagi.
Keje dan blaja dalam dua bidang yang berbeza.
Penat tapi aku akan lebih meghayati masa.
Menghargai apa yang aku miliki.
tapi...
aku tetap akan menjadi manusia yg menarik.
bukan la creatures yang tak membosankan walaupun

kehidupan aku terikat dengan kerja dan blaja.
yeay~~
saat ini,aku sangat merindui mama dan abah
pulang keje, layan cite forgetting sarah marshall
kelakar siot..tapi sweet.
kejiwangan~~~~~
semalam gak...aku ingat kembali pada dia
dia yg pernah bertakhta di hati aku..
yang pernah memberikan aku tempat persinggahan
yang memberikan aku secebis harapan
namun kemudian meragut kegembiraan aku

apa lah agaknya ya keadaan dia skrang??
Kembali dlm pekerjaan yg selama ini aku jauhi...
KARNIAWAN dah semakin dekat.
sedekat itu jugak...hati aku berdebar-debar
aku tak pasti sama ada aku akan berjumpa dia lagi atau tak...
tapi entah naluri ini mengatakan aku pasti berjumpa dia
lalu aku harus teguh...dan kuat berpegang apa yg telah aku lafazkan
aku tak boleh tunjukkan dia aku lemah
aku kena pastikan aku sangat cool dan kuat
yang penting...ego...ya ego aku harus tetap kuat
dahulu...dan selamanya
biarlah satu dunia mengeji....
Aku tak akan patah balik......


Masa dah berubah...dan hati aku juga telah berubah.

oh PSA....semoga aku dpt siapkan dalam kekangan waktu

Tuesday, September 16, 2008

Perkataan..
















Nyanyian sms berdering di cell phone ku, buat aku terjaga dari tdo.
Kejutan sahur dari cik agar-agar.Aku hanya ketawa walaupun dgn sebaris perkataan.

Perkataan!! yerp...minggu yang berkeca
muk boleh aku katakan. Hanya dengan beberapa
perkataan, aku bisa ketawa, bisa menangis..buntu..marah,ketawa kembali.
Agaknya,anak-anak buah aku dan team project aku dah mula pening ngan aku.
Ketika buat DFD kelmarin di class, aku takleh nk wat apa apabila dengan sponton nya aku ketawa
bila terlihatkan beberapa perkataan.
ke bazaar ramadhan jugak..aku tersengih melihat agar-agar. kerana ia mengingatkan aku
kpd agar-agar seorang tue yang manja, yang comel dan berhati kecik . ehehehe....

Minggu depan aku dah pulang ke kampung. Selain sibuk dengan sambutan hari raya aidilfitri..
akujugak akan bersibuk menyibuk di walimah Adam. jiran depan
umah aku dan juga rakan sepermainan aku sejak berusia 1 tahun.ehehe...
lama kan we all berkawan. cik adam...walaupun anda hanya tua sy satu bulan sahaja..
.nampak anda jugak telah mengakhiri zaman bujang anda. Redza ngan Saiful pun dah jd suami org..
.yang tinggal aku,Jiji dan katak. isk..isk..camana lelaki bleh kawin dulu pada perempuan nie.
semalam gak Abu tepon aku. Siap tanya bila aku fly ke sana. ehehe...ingatkan mende.
rupanya nak jemput aku ke walimah dia Mac nnt. bagus lah budak nie...ekekkeke..
nampaknya, aku juga masih sendiri.
erm....

Jumaat nnt ada iftar Kapasitor. Aku nak pergi...tapi pelu bawa teman. Aku ajak angah,
tapi angah cam bzzz je. (tapi masih mengharapkan Angah teman)
Aku ajak berlari dari syurga..em..dia tak berani janji lagi sbb kena tgk jadual keje dia,
Maklumlah pegawai HEP universiti.ehehe...Nak ajak agar-agar, malu!
Fatah plak ade lab. erm..nk g sorang,jgn harap lah.
Nanti jd mangsa buli diorg.eheheh...

Untuk berlari dari syurga..thanks. Saya tgh layan laluna..setelah kau pergi.
Terima kasih atas beberapa perkara yang membuatkan saya sedar.
budak degil dan nakal cam saya...mmg susah nk sedar.
Untuk beberapa perkataan yang membuatkan aku ketawa....
Untuk beberapa baris ayat yang membuatkan aku menangis..
semoga aku diberikan Dia ketabahan dan dipermudahkan segala
urusan serta sentiasa di dalam rahmat kasihNya.
amin.

Subuh telah berlalu...aku masih menantikan mesej-mesej untuk
tambahan perkataan yang bisa membuatkan aku senyum lagi sepanjang hari.

....dan sekarang aku masih tersenyum...

Langit Malam..

Mencari jawapan pada kupu-kupu yang sedang menari kegembiraan.

Hati mula membisik jahat..

Langit malam..berikan aku kekuatan.....

Aku perlu jawapan.

Buntu!!

Monday, September 15, 2008

jika Kau izinkan aku bercinta lagi....

Ya Allahu Ya Rabbi,
Saat Kau izinkan aku untuk jatuh cinta..
Peliharalah juga cintaku kepada-Mu
Agar hati ini tidak lalai dari mengingati-Mu selalu..
Agar setiap langkahku..
Langkah yg semakin menghampiri-Mu

Ya Allahu Ya Rabbi,
Jika Kau Izinkan aku untuk jatuh cinta..
Janganlah Kau lalaikan aku..
Dengan menjauhkan aku dari Sunnah kekasih-Mu..

Ya Allahu Ya Rabbi,
Saat Kau kurniakan aku permata untuk menemani hidupku..
Teguhkan aku dengan cita-citaku..
Cita-cita untuk menegakkan Syariat-Mu..
Cita-cita yg membawa aku untuk Syahid kerana-Mu..

Wahai Tuhan yg Memegang hati sekalian Insan,
Jika Kau Takdirkan aku untuk jatuh hati..
Kurniakan aku permata hati..
Yang faham akan kehendak Syariat-Mu..
Yang membuatkan aku semakin jauh dari azab-Mu..
Yang hatinya sentiasa ada Kamu..

Wahai Tuhanku yg Maha Mengasihi,
Kurniakanlah aku permaisuri hati..
Penyejuk Mata..
Penawar hati dikala berduka..
Yang memimpin dikala aku terleka..

Wahai Tuhan Yang Maha Pencinta,
Pintaku yg Terakhir..
Engkau kurniakanlah aku,
Cinta yang tak pernah pupus selamanya..
Cinta yang kekal benafas di dalam jiwaku..
Cinta yang menjadi kekuatan hidupku..
Cinta yang bisa membawaku ke Syurga-Mu..

Aminnn..Ya Rabbal A'lamin..
-Naufalhaziq,

Esok...

Esok....
Text book Web Programming dalam bentuk blog..
Assignment System Analysis berbentuk entry
Jawapan final exam Strategic Planning publish post
Itu kalu aku jadi Perdana Menteri esok hari..
tapi..
hari ini sahaja dah malas..
balik-balik hadap blog
Bukan salah jadi budak system..
Cepatlah insaf! sblom terlewat.

AKU NAK TDO!!!

Sunday, September 14, 2008

Berlari ke sudut syurga...

Terjaga dari tido yg sebentar. Pening! Ingatan ku masih tertacap perbualan lewat pagi tadi.

Berlari dari syurga:
matahari ada bulan
daun ada bunga

tanah ada rumput
manusia pun ada pasangan
lelaki dengan perempuan
mana boleh bahagia sendiri



Prinzessin:
biar teman hanya sahabat
biar bekasih dlm khayalan
biar bercinta dengan kehidupan
selagi mampu tersenyum
bahagia itu milik diri ini
sekurangnya...
tak lagi menangis
tak lagi menyalahkan takdir
hati tenang
jiwa pasrah

Berlari dari syurga:
itu cuma buat masa ni..
awk ada nafsu
awk ada naluri
awk belum dilengkapi
awk tu dari rusuk kiri kami

*sebak*
"Dari tulang rusuk siapakah aku di jadikan??" soal hati.

Prinzessin:
wanita mana tak ingin di belai
wanita mana tak ingin di cintai
namun takkan nk meraung pada takdir
menangisi hidup tanpa berbuat apa2

Berlari dari syurga:
awk tgk mak ayah awk
ada satu lelaki..kat satu sudut dunia..
dijadikan utk awk...mcm ayah awk..lelaki disatu sudut utk mak awk
skarang..bukan masa awk lagi..utk jumpa sudut itu

*termenung*

Prinzessin:
mungkin sy kena berjalan lagi hingga ke satu sudut dunia tue......

Berlari dari syurga:
ada satu lagu utk awk kalau awk kata camtu
sheila on7 - untuk perempuan
nah..lirik
sy rasa lirik tu awk patut baca
lagu tu sedap
utk perempuan mcm awk

Prinzessin:
cam saya?
teruk sgt ke kondisi saya?


UNTUK PEREMPUAN-SHEILA ON7
Jangan mengejarnya

Jangan mencarinya

Dia yang 'kan menemukanmu
Kau mekar di hatinya
Di hari yang tepat
Jangan mengejarku
Dan jangan mencariku

Aku yang 'kan menemukanmu

Kau mekar di hatiku

Di hari yang tepat

Tidaklah mawar hampiri kumbang
Bukanlah cinta bila kau kejar
Tenanglah tenang

Dia 'kan datang
Dan memungutmu ke hatinya yang terdalam
Bahkan dia takkan bertahan tanpamu

Sibukkan harimu
Jangan pikirkanku
Hadirnya 'kan menuntunku

Pulang kepadamu
Di hari yang tepat

Aku yang 'kan datang...

Aku yang 'kan datang...
Aku yang 'kan datang...

..dan irama Ketulusan hati berlegar-legar menemani coretan ini bersama suatu pertanyaan tersemat dalam hati paling dalam.

AKU INGIN BERLARI KE SUDUT SYURGA ITU...............!!!!


.......

Saturday, September 13, 2008

Aku dan Hobi.....


video
David Achuleta - Crush


Dalam kesenggangan waktu yang ada, aku mempunyai banyak hobi untuk aku lakukan. Mungkin aku nie jenis yang tak reti duk diam. No wonder lah fatah selalu bebelkan aku. Entry kali ini aku nk cite ttg hobi aku. Hobi aku yang utama ialah mendengar lagu, Aku suka dengar lagu. kalu tak tengok tv takpe lagi..asalkan ada lagu. Tanpa lagu, idup aku ibarat selimut putih hospital yang membosankan itu. sambil menulis nie pun ,aku sedang mendengar lagu Madonna feat Justin bertajuk 4 minutes. Aku tak memilih sangat bab lagu..apa saja lagu yang aku rasa sedap di dengar, akan jadi fav aku. dalam koleksi simpanan aku terdapat hampir mencecah 2000 mp3 yang terdiri daripada lagu-lagu melayu, inggeris, jepun, korea,nasyid dan lain-lain termasuk lah lagu arab,spain dan france (walaupun aku tak paham sangat lagu bhs asing tue..ahaha). Begutulah fanatic nya aku dengan lagu nie. Skrang nie, aku memang suka sangat dengan lagu David Archuleta terutama lagu crush. Nak dengar lagu crush...click kat video clip di atas yang aku uploadkan utk korang dengar. jangan salah sangka, aku bukan lah peminat rancagan muzik realiti cam Amerrican Idol...walupun aku mmg suka tgk Gangstarz (hanya Gangstarz shj yer!). Erm..aku bleh suka lagu David Archuleta (DA) nie semua sbb seseorang yang telah memperkenalkan aku dengan Mr DA nie. ahahha...taraaaa...

inilah orgnya... Nama saudara yang telah bertanggungjawab menyebabkan aku terpengaruh dengan DA ialan Encik Izwan Ariff Sh
aharudin (gambar di sebelah kir). Beliau berusia 24 tahun dan berasal dari Selangor. Sekarang menetap di Bukit Beruntung,selangor. Beliau merupakan graduan dari Universiti Putra Malaysia dalam jurusan Kejuruteraan Aeroangkasa dan kini masih lagi dalam latihan untuk TAME (Trainning for Aircraft & Maintenance Engineering..kalu tak salah aku la..). Orang nya suka berkaraoke selain bermain raket (ahaha..badminton), futsal/football...dan paling suka bermain game CS serta permainan game computer yang lain la. Beliau merupakan anak sulung dari 4 beradik dan satu-satunya lelaki (cam saya la..satu2 ya perempuan) Izwan nie atau yg suka hati aku panggil Wan ini memang amat mengagumi David Archuleta. Big fan of Mr. DA. kata Wan DA nie baru je berusia 18 tahun namun amat berbakat. Wan mula yg mula-mula mempromosikan lagu Crush sampai aku addicted plak. Pastu, aku mula lah mendengar lagu DA yang lain dan antaranya menjadi kegemaran aku ialah Crush, The long and windy road and think of me.
Acually banyak lah lagi lagu yang aku minat. selain dari aku minat dengar lagu, aku jumpa memang suka sangat karaoke. sejak sekolah lagi. Kalau dulu time sekolah,Anz Hazrul, Faizal dan juga Along aku yang selalu menjadi team kar
aoke aku. Tapi kalu kat Shah Alam nie Chenor, Saloma dan sesekali Fatah dan Fairuz, Ekin dan Fida menjadi team karaoke aku. Oh ya lupa..adik aku kamal..pun hantu karaoke gak. Kamal sekrang masih belajar di tahun 2 dalam kejuruteraan Mekanikal di Universiti Teknikal Malaysia,Melaka atau UTEM. Selalunya, bila balik penang sama-sama, sure seblom sampai umah...tempat karaoke lah menjadi sasaran kitaorg, jahat siot.
Selain itu, aku juga aktif dalam bidang penulisan. Of coz la...blog aku nie salah satu cabang penulisan aku dalam menumpahkan apa sahaja yang terbuku, Aku juga selalu menulis puisi dan selalu nya puisi ini aku jadikan koleksi peribadi atau sesetangahnya aku siarkan dia website2 tertentu sebagai perkongsian bersama. Aku masih lagi memperbaiki penulisan aku. disamping puisi, aku juga mula menulis cerpen sendiri..tapi masih baru lagu. Masih merangkak, insyaAllah..akan aku cuba memperhebatkan lagi penulisan cerpen agar aku boleh melangkah k
e arah penulisan yg lebih berat seperti penulisan skrip dan juga novel. Bidang penulisan nie..angah dan kak Felicia atau nama sebenarnya Lim Fheng Fheng yang banyak memberikan aku semangat dan inspirasi menulis. Kak Lim Fheng Fhen merupakan salah seorang pendeklamasi puisi peringkat kebangsaan yang acapkali juga muncul di kaca TV serta radio dan merupakan anak kepada tokoh sasterawan negara, iaitu Uncle Lim Swee Thing.(kalu kak fel baca sure dia kembang....ahahha..ampun ye kak.ehehhe) bagi sesiapa yang nak melihat hasil puisi aku boleh la masuk ke dalam kapasitor bahasa di alamat http://www.kapasitor.net/ atau melawat blog prinzessin revolution (klik di link blog prinzessinrevolution di sebelah kanan page ini..).
Aku juga suka sangat dengan teater, live perform
ance dan baskin'. Kalu baskin, biasalah..CM lah menjadi tempat aku lepak untuk lihat performance. Live performance pun..depends dengan penyanyi jugak. bukan semua live performance aku main hentam masuk je. Kalau teater pulak, aku memang aktif sejak sekolah lagi. Cuma kebelakangan ini, aku lebih gemar menjadi pemerhati dan pengkritik . antara teater yang aku paling suka ialah siti di alam fantasi (teater pertama aku tgk ketika sekolah menegah), alang rentak seribu, paku alam dan erm..apa lagi erk. Aku dah tak ingat. tapi paku alam memang kelakar. superhero pun best jugak. InsyaAllah 14 November ini,aku akan menyaksikan satu lagi teater bertajuk Gelanggang Tuk Wali. dah tak sabar nk tengok..sbb ada sesuatu yang menggembirakan aku ketika pementasan ini di jalankan kelak. nak tahu..tunggu la. nanti aku akan citerkan pada entry persembahan itu kemudian.ahahha...
selain itu,aku sangat suka menonton cite korea dan jepun. Addicted sangat. Di bawah antara cite-cite yang menjadi kegemaran aku

1-millionaire 1st luv, 2- nodame cantabille, 3- taiyo no uta, 4- my boss my hero, 5- love story in havard


selain itu juga aku sangat gemar membaca. Aku ada banyak koleksi novel dan antaranya ialah:-
- Andai itu takdirnya
- Kisah Kasih
- Ayat-Ayat Cinta
- Cinta Pertama
- Adam dan Hawa
- Bukan Cinta Biasa
- Saat Cinta bersemi
- Kaulah Kekasih ku
- Diari seorang Guru
- Dan sena pun berguguran
- Kasih Abadi
- Pilot cafe
- Lagenda Budak setan
- cinderella 1998
- Sekeping kad,sejambak bunga dan sebentuk cincin

Itu antara sebahagian yang aku ingat lah. banyak lagi novel yang telah aku baca dan menjadi koleksi aku. Aku sangat suka membaca sejak dari kecil lagi. ok settle bab membaca, satu lagi hobi aku ialah aku sangat suka berjalan. Aku suka makan angin. Di Malaysia nie,alhamdullilah..tinggal Sabah dan Sarawak je aku masih belum sampai. Manakala semenanjung Malaysia, boleh dikatakan hampir semua tempat pelancongan aku telah singgah untuk bercuti. ekkee...aku paling suka pantai, air terjun dan pemandangan dari tanah tinggi. Selain itu, aku juga sangat suka melayai internet dan boleh dikatakan agak addicted ngan blogger, friendster, facebook, kapasitor dan beberapa lagi website yang menjadi website utama akan aku laari setiap hari.
Last but not least, aku sangat suka makan aiskrim dan kek kat secret recipe. kek yang menjadi favourite aku ialah Kek Strawberry chochalate, Banana Choclate, white choclate macadamia, choclate indulgence, dan juga carrot slice (brownies). but usally, kalu ke secret recipe..menu utama aku semestinya banana choc dan strawberr choc cake. nyum..nyum.. .Itu bab kek, kalu ice cream pun lebih kurang gak aku sangat suka ice-cream kat McD selain dari baskin robin dan hagzen dazes. kebelakangan nie, aku dah addicted ngan Mcflurry Oreo. dan McFlurry mudpie yang baru selain strawberry sunday. Itu lah menu aiskrim kegemaran ku kebelakangan ini.
kebiasaannya, aku akan ke Secret Recipe atau ke McD beli aiskrim (sbb aku tak bape lalu makan makanan McD selain aiskrim dia...pelik tapi benar!) ketika aku stress untuk mendapatkan ubat ketenangan jiwa aku. Hasilnya...lihat sahaja pipi ku yg semakin chubby niie. ahahha..

Aku kira..entry kali ini sangat panjang.....better aku off dulu. badan pun dah melekit nie. nak g mandi dan makan. Lapar sangat. bukak puasa dengan puteri mandi je tadi.

**untuk angah aku dan sahabat2 yg setia membaca aku tulis yang entah apa-apa dan merepek2 nie..tima kasih korang. buat silent reader...selalu2 lah menjengah blog aku.

ok lah..ciao!!! Adios.


Aku kena tagged lah pulak

Aku kena tagged! bagi tidak menghampakan, aku pun menjawab lah soklan tagged nie. ekeke...bukan ke aku memang suka buat benda2 lagha' camnie ke??ahahahaha....
Rules:

List seven songs you are into right now. No matter what the genre, whether they have words, or even if they're not any good, but they must be songs you're really enjoying now, shaping your Summer. Post these instructions in your blog along with your 7 songs.Then tag 7 other people to see what they're listening to.


1. Greatest luv of all- version George Bension
2. Yuna -dan Sebenarnya
3. The Rock-munajat cinta
4. Mac Rohayu-Andai ditakdirkan bersama
5. david archuleta-Crush
6. justin feat madonna-4 minutes
7. jason marz-i'm yours(ade 2 version epy kasi..ekeke)

And I tag..

1. lezu aizuddin
2. fairuz
3. ami berlari ke syurga
4. mijie
5. didi
6. farham
7. semua yang membaca entry nie..(^_^)

Friday, September 12, 2008

Angah saya...

Ramai yang bertanya..siapakah angah dalam idup aku. Sering kali mereka kepelikkan bila aku memanggil2 angah. taraaa....jom aku reveal out sapa angah aku. (buat angah yang telah menjadi pembaca dan pengkritik tetap blog aku..YA AMPUN buk!) ekeke.berikut adalah karangan berkaitan angah aku.ekekke..

ANGAH SAYA

Angah aku bernama Marlinda Musa,di lahirkan pada 15 November 1983. And of coz la bila cakap angah aku..she must be Penangrian same like me. Angah saya ini masih menuntut di semester akhir di Universiti Teknologi MARA Shah Alam dalam jurusan Chemistry.
Angah saya nie seorang yang peramah, baik hati dan cumel. tgk la pic dia je..kan cumel!! selain dari abah,mama,adik,along dan fatah..angah adalah individu yang terapat dan paling saya sayang dalam hidup saya.
Angah saya nie pandai masak. Kalu saya lari dari umah saya ke umah dia...angah saya selalu masakkan untuk saya. Tapi dia tak bg saya masuk dapur dia, sebab dia kata saya nie menyemak dapur dia je. ekekke.saya paling suka angah masak puding jagung walaupun sebenarnya saya tak suka puding jagung. Atau lebih tepat..saya tak suka makan puding jagung but dgn puding jagung angah...telan sampai abis satu bekas.ekkekek.... angah saya pandai masak tapi selalu ngaku pandai masak air je. (kire hebatlah sebab saya hanya pandai makan je..) Salah satu hobi saya masa lapang adalah mengacau dan mengusik angah saya. sepecially membahankan angah saya sbb dia cumel. tapi, angah tetap melayan saya walaupun dia selalu buat-buat majuk.Lepas tue,angah akan kata saya budak nakal atau nakal sokmo.ekekkek..
Kalu saya sedih...angah selalu buat saya hepi.angah sy nie kretif specially bab bg saya gelak...ada je idea dia nak bagi saya gelak ketawa senang hati. setiap kali saya ada masalah dan memerlukan ketenangan hati..saya akan melarikan diri(ekceli tak lari, naik bus jew) ke rumah angah saya. dulu..dia tinggal di seksyen 6 tapi skrang dah pindah ke seksyen 7 berdekatan dengan rumah fatah. (sume org yg saya sayang duk kat seksyen 7..nk pindah gak lah duk kat sekseyn 7).

angah saya nie single lagi tapi tak tau la available ke tak. kalu nak tanya dia sendiri. Angah saya panggil saya in (nama manja kat umah.jgn tanya kenapa..) angah saya kalu dia tengah tension, dia suka memasak. Jadi sapa yg serumah ngan angah..selalu2 lah bg angah tension nanti dia masak kat korang. ahahha..kawan baik angah nie nama dia Kak Zu dan Kak Anne. tapi angah nie mmg ramai kawan la. bersesuaian la angah selaku budak chemy faculty applied science, angah saya selalu buat pecubaan. Antaranya percubaan memasak onde-onde dan hari ini angah saya wat buah melaka (sila refer tarikh di atas ya ketika membaca entry ni) dimana kesemuanya yg angah saya masak..saya suka makan.
selain dari umah dan class,angah jugak suka melepak di library. Tak lain tak bukan dekat PTAR 1 la. itu lah rutin seharian angah. selain memasak,angah gak pandai berkemas, menjahit, mengacau org, amik gambar,shoppng dan lain-lain lagik.ekekkek.... kawan-kawan saya jugak suka kan angah saya (TETAPI..jgn harap aku nk kongsi angah aku ngan korang! NEVER! she's mine only..ahahhhaha...)
Angah saya selalu manjakan saya. sebab itu saya sangat nakal tapi tetap jadi budak baik. sebab kalu nakal nnt angah sy bebelkan saya. Waktu saya operation, angah dan fatah lah saudara yg menjaga saya kat hospital selain yasmin dan takan-rakan yang lain. ketika sedar dari pembedahan hampir 6
jam itu, org pertama yg saya nampak dan pegang tangan ialah fatah dan angah. setiap kali nmpk angah mesti sy nk cakap walupun dalam keadaan separa sedar kerana ubat bius masih berkesan. saya suka mengadu pada angah apa sahaja..tak kira lah masalah belajar,masalah hatiiiiii, masalah jwa raga mental sume la,angah memang suka layan saya. sebab tue saya sayang sangat pada angah.angah selalu berdiskusi dan memberi nasihat pada saya tanpa jemu2.
Kesimpulannya,angah saya seorang bakal menantu yang baik dan cumel serta sedikt nakal bagi mak ayah yg mempunyai anak-anak teruna di luar sana. memang calon menantu wanita solehah dan sejuk mata memandang lah. ekekke...akhir kata, saya ingin bgtau..saya sayang angah saya (angah..tak bodek tau.ikhlas nie. nnt belanje mcflurry baru tue tau..tau..tau...! ekekke..)

to angah, in sayang angah and thanks for always supporting me and be my tulang belakang.Also completing my life and my family. In sentiasa doakan kebahagian,kejayaan, kegembiraan buat angah,semoga Angah selalu berada dalam rahmat dan keberkatan Nya.Amin.

Angah...
luv u so much..
miss u so much..
isk..isk..isk..
miss MIL too. (MIL=hanya aku dan angah je tahu)

selamat berpuasa,selamat berbuka puasa dan selamat hari raya angah. dun forget duit raya in yerp!! mmuaahh...

sekian dahulu karangan bertajuk angah saya. ikhlas dari budak nakal!



p/s:jgn marah angah..nnt cepat tua! ahahhahahhaha

PENAT

Penat! itu situasi aku skrang. Malas sgt nk bergerak ketika ini.Tambah pula,perut aku nie asyik pedih je and sakit belakang aku menjadi-jadi. Kesannya, arini aku tak g ke MEDEC. Urgh!

semalam,lepas iftar ngan Fatah, terus balik ke Puncak. sayu sgt hati. walaupun aku dapat membebel ngan fatah sampai kebas telinga dia (agaknya..ekkeke) tapi aku juga tiima perkhabaran yg dia kehilangan wallet. Aku cuba berlagak cool...tapi actually aku sedih gak dengar. Bak kata angah..maybe kamii terlalu rapat hinggakan cubit peha kanan peha kiri terasa. Balik then tgk plak nama aku kat notice board kolej lagi la stress. sampai umah, aku online kat kapa...tapi mood aku moody sikit. Agaknya terlalu sedih sampai menitis jugak airmata nie Jadi sahabat-sahabat di kapa cuba menenangkan dan memujuk hati yg tengah berduka lara. Mangi beri aku satu puisi utk aku halusi. Jom aku kongsi kan bersaama:-

kamu....

yang melihat pada bulan ibarat pungguk merindu menanti impianmu kemari,
kamu....
yang bermimpi cuma yang indah-indah sahaja menepis hatimu yang sepi mencari sejati,
kamu....
yang memandang laut tak bertepi bercita menggapai horizon bersenyum sendiri,
kamu....
bila pada lagu masih berdansa sumbang tetapi masih ketawa gembira sekali,
kamu....
bercomot-comot larian ibarat kekanak ria nikmati bahagia yang sudah terlupa,

kamu yang sentiasa berduka,

marilah kita senyum ketawa,
berkata alpa kepada duka,
datang juga sinar bahagia. (-mangifera, alpa&gembira)

sweet kan?? gelaran **QOT yg si mangi kasikan utk aku..akhirnya berjaya membuatkan au ketawa semula. erm.. tue la kalu lepak ngan rakan-rakan kat kapasitor nie..bisa wat hati gundah jd ceria. Aku dah penat dah pikir soal hati. Penat berfikir tentang mimpi dan masa hadapan. Lantas apa yg boleh aku buat...teruskan berusaha dan berjuang. Even though have to used tactics not strategy but never stop fighting, and always bear in mind..the answer of life is not at the back but in front of u!! To mangifera..thanks beb...for make me smile. insyaAllah i will smile. but...seriously..is there anyone will miss my smile???ekekke...well cant deny it as what angah said to me...budak nakal!! Yerp! dats me the budak nakal.

wat shud i do after dis...
level 0-byk kan lg mendekatkan diri dengan Allah
level 1-focus to oral transcription
level 2-multmedia PR
level 3-keje kat MEDEC yg agk banyak
level 4-stop reading those blogs

eh...cam buat DFD je. oh ya..level 5 jugak...buat semula DFD yg kena reject.Ya ampun! Next week kuar berbuka ngan Faiz, semalam dah janji then 24 dah balik semula ke kampung. mama...kite homsick. windu umah...windu sambal petai mama...windu gulai ikan bawal..ikan belah belakang...air barli suam, kuih hijau..agar-agar pandan. windu gak cik kura-kura and mr ted yg aku tinggalkan kat umah. Aku bawak balik mr donald je kat sini.huuhhuu....

sang pujangga..
sisir lah jauh ingatan ku buat mu..
pergi la mimpi penuh khayalan
jgn lah kau sahir sahifah cinta ku
tak ingin detik hati berirama sendu
kerana tawa ku sahmura kasih
pada mereka yg menyanyangi ku
-putri

sambung tdo arr..pemalas tul anak dara sapa lah nie!!

Thursday, September 11, 2008

BODOH

*sigh* mengeluh untuk yang ke berapa kali aku tak pasti. Hati aku kembali pedih! sakit la bodoh!!!

Semalam,waktu Apun suh tgk apa tue PABO, mmg aku gelak siot. cumel bangat!! Few days kat kapa...mmg wat aku ketawa sangat2. sekurang-kurangnya di sampin ada input dan entry yang di kongsikan bersama. aku rasa sejak masuk kapasitor..aku cam skema bahasa je. hampir kehilangan bhs stylo mylo sms aku. ek~~ sekali lgi transformasi anjakan paradigma?? wooo..sgt kebahayaan. ahahha...

arinie aku berjaya membaca blog yang aku cari-cari selama ini. entah kenapa..aku jadi sayu membaca blog itu. Bodoh lagik utk aku.sapa suh baca!!

kelmarin kat Kapa...aku tersentuh ngan kata-kata reason. when a couple completing each other its mean that they are perfecting each other! waaa....kenapa ia meresap masuk ke dalam hati ku yang sungguh dlm. Yang teramat dalam. but this moment, my heart screaming for his name. He's a stranger.He just new got into my life. Dem!

I'm not looking for perfection..but looking for sumone to be apart myself and completing another part of me. He got everything i need and almost in similiar condition with me. In a sux broken heart. but as wat i mentioned to mangifera, kalu takut bermain ombak jgn berubah di tepi pantai (actually it surpose to be kalu takut di lambung ombak jgn berumah di tepi pantai..gila la perosak peribahasa wahai cik adik.ahahha..) this heart was crazy gila babi crying that i want him..wanting him badly.

dis few days also eally bosan dgn ucapan yg sama. walaupun hati ku kembang semagkuk. Dem! "OMG..cutenye. cam model busana muslimah" atau "eh..tak perasan kita,lain la" or "kan cumel cam tue.." *blushing 5 min* wahahha.
Tapi ada jugak yang berkata begini, "cover bulan ramadhan ke??" or "alah pas ramadhan ilang le tue.."
jawapan aku...I dun give a dem!!

waaa..aku stress. Bodoh sekejap rini!!! Nasib baik rini iftar ngan fatah kat PKNS. bleh la aku membebel2 sampai kebas telinga si fatah tue dengar apa aku bebel. waaa..since both of us really into bussiest time, mmg tak byk masa aku jumpa bestfrenz gile gaban aku tue. and of coz...we will never miss to iftar sesama. last years, dia lah teman aku iftar bleh kata almost everyweek.

*stress* *stress* *stress* tgk PABO la.

nk tgk PABO gak??

usha kat url di bawah!
http://www.youtube.com/watch?v=a3_a3aKkO-I

entry of!

hora~~hora~~hora~~

Wednesday, September 10, 2008

Mencari Cinta Sejati

Aku tatap bait-bait kata yg terkandung dalam surat yang diutusi Fahri kepada Nurul Azkiya,

"Dalam hidup ini,cinta bukanlah segalanya.Masih ada yang lebih penting dari cinta.Sebenarnya jikalau kita bercinta maka seharusnya itu menjadi salah satu pintu menjalankan ibadah. Jangan lah terlalu turutkan perasaan mu. Gunakanlah akal sihatmu, kerana akal sihat adalah temasuk sebahagian dari wahyu.

Apakah kau sedari dengan apa yg kau lakukan saat ini?Dengan menuruti perasaan mu untuk menyesal dan membodohkan-bodohkan diri, kau telah merosakkan diri mu sendiri. ajaran agama kita yang hanif melarang manusia membinasakan diri dengan cara dan apa alasan sekali pun. memasung diri sampai menderita dengan alasan setia pada cinta adalah perbuatan yang tak seirama dengan sunnah nabi.

cinta sejati dua insani berbeza jenis adalah cinta yang terjalin setelah akad nikah.Iaitu cinta kita pada pasangan hidup kita yang sah. Cinta sebelum menikah adalah cinta yang tidak perlu di sucikan dan di agung-agungkan..." (Ayat-ayat Cinta, Habiburrahman El-Shirazy)

Subhanaallah. Aku terkesima. Belum sempat aku menzahirkan rasa hati ku, angah linda berikan aku satu article. aku tergoda dengan content article tersebut. Tajuk article tersebut ialah istikharah! sebahagian kandungan article tersebut tercatat seperti berikut:

" Mimpi itu bukanlah satu-satunya jalan yang memimpin manusia kepada petunjuk Allah s.w.t. Kadang-kadang petunjuk Allah Taala datang melalui buah-buah iman yang masuk menyerap ke dalam hati sehingga menerbitkan keyakinan dan rasa hati yang kuat melalui keyakinan untuk memilih salah satu di antara beberapa pilihan.Jika kita mempunyai kecenderungan untuk memilih salah satunya, maka itu merupakan isyarat kuat daripada Allah. Pilihlah dulu terimalah seadanya, kemudian solatlah istikharah dan ketika itu pohonlah kepada Allah Taala moga pilihan kita tersebut tepat dan terbaik yang boleh membawa kebaikan dunia dan akhirat. Hal ini diperjelaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dalam sebuah doa yang bermaksud:
" Ya Allah, jika Engkau mengetahui bahawa pekerjaan ini, baik bagi agama dan kehidupanku dan hari kemudianku, maka berikanlah ia kepadaku, dan mudahkanlah ia bagiku, dan berkatilah ia kepadaku. Jika Engkau mengetahui bahawa pekerjaan ini buruk bagiku, buruk bagi agamaku, penghidupanku dan hari kemudianku, maka jauhkanlah aku daripadanya, dan berikanlah bagiku kebaikan di mana pun juga adanya, kemudian jadikanlah aku orang yang redha dengan pemberian itu." - (Riwayat Bukhari) "

Diriwayatkan, Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: Kamu diwajibkan berperang, sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi (pula) kamu suka kepada sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah jualah yang mengetahui, sedang kamu tidak mengetahuinya. (Al-Baqarah: ayat 216)

Aku tak mampu mengatakan apa lagi. Otak ku tepu dalam penafsiran cinta sejati. aku mula bertanya pada diri akan definisi cinta sejati. Aku ajukan soalan pada yang lebih arif akan cinta sejati dan pencinta agung. Jawab sahabat ku, "I think people who admit diorg tue pencinta agung adalah seorang yang pimp. tak ada pencinta agung yang berani mengakui dia pencinta agung kerana sesungguhnya cinta itu tidak sempurna melainkan cinta pada penciptaNya," Usai sudah berdiskusi dengan sahabat, lalu kembali perkongsian bersama angah kesayangan ku. (p/s; untuk angah..gudluck test!!ekekke) kata-kata angah sikit sebanyak mencelikkan minda ku. Dalam mencari cinta yg sempurna diantara ketidak sempurnaan, manusia sering terleka dan terlupa. Cinta sepatutnya tidak mengajar manusia menjadi hanyut dan sesat dalam mengangungkan cinta, tapi sebaliknya menjadi pembakar jiwa dalam memdidik cinta terhadap agamanya. Lantaran itu, kejarlah cinta kerana Allah, bukannya kerana menuruti fitrah manusia atau kehendak hati.
Ku pujuk-pujuk hati. Suatu masa lalu, aku pernah terlalu kecewa hingga hampir membunuh keyakinan dan jiwaku. Saat itu, sahabatlah yang meminjamkan aku kekuatan dan kesabaran dlm melayani karenah aku. kata fairuz, aku perlu tinggalkan semua yang menyusahkan aku dan kembali dalam realiti kerana realiti tak seindah mimpi. hari ini, aku berdiri di sini. Tak mahu lagi menoleh kebelakangan. Tegas dan harus kuat berdepan dengan dugaan terutama dlm berdepan dengan kehidupan yg semakin singkat. Angah dan Fatah tak pernah putus menjadi tulang belakang aku. Andai ini ialah ramadhan terakhir aku, sekurang-kurang aku tak akan pergi dalam penyesalan. aku tak ingin lagi mengeluh dengan kehidupan namun bukan lah aku terus menyerah pada takdir. Aku akan berjuang hingga nafas terakhir.
Kebelakangan inii, kesihatan diri tidak berapa baik.Terasa sengatan dan menyucuk2 badan dan setiap tulang sendi aku. Suhu badan yang sekejap panas dan sekejap mengigil kesejukan..membuatkan aku tidak berapa selesa. Sakit tulang belakang nie, Allah je yang tahu betapa peritnya. Aku tak mahu mama tahu...nanti risau plak kedua org tua ku. Semoga Allah memberikan aku kekuatan dan pertunjuk utk terus meniti kehidupan.
Suatu masa dulu,aku sering bertanya pada Fatah,kalu aku pergi jauh..adakah org akan menangis mengingatkan aku dan adakalanya aku cam tak puas hati dengan jawapan fatah. Tapi skrang, kalu boleh aku tak mahu org menangis kepermergian aku..sebaliknya,aku buat org ketawa dan mengingati kemanisan yang aku tinggalkan buat mereka. Tak salah menjadi dian menerangi hidup orang lain walaupun terpaksa membakar diri. ahaha....tetiba teringat solan Raja Azwan pada aku, pakwe angkat atau pakwe olok-olok juga merangkap sahabat baik aku tue..."transformasi ke arah anjakan paradigma ke??"
Subuh telah berlalu dengan persoalan dan jawapan kepada pencarian makna cinta sejati dan erti kehidupan. Lantas, aku juga perlu segera berlalu..kejap lagi class ganti jam 9pg. Ku akhiri dengan secebis bingkisan doa:

"Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi… Dan ya Allah… ya tuhanku yang maha mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi…Tetapi ya Allah… Seandainya telah engkau takdirkan… dia bukan miliku… Bawalah ia jauh dari pandanganku… Luputkanlah ia dari ingatanku… Dan peliharalah aku dari kekecewaan….Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti… Berikanlah aku kekuatan… Melontar bayangannya jauh ke dada langit… Hilang bersama senja nan merah… agar aku bahagia… Walaupun tanpa bersama dengannya…Dan ya Allah yang tercinta… Gantillah yang telah hilang… Tumbuhkanlah kembali yang telah patah… Walaupun tidak sama dengan dirinya…Ya Allah ya tuhanku… Pasrahkanlah aku dengan takdirmu… Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan… Adalah yang terbaik buat ku… kerana Engkau maha mengetahui… Segala yang terbaik buat hamba Mu ini…Ya Allah… Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku… Di dunia dan di akhirat… Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini… Jangan engkau biarkan aku sendirian… Di dunia ini mahupun di akhirat… Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran… Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman… Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup… Ke jalan yang Engkau redhai… dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh…."

Amin.. Ya Rabbal A’lamin.

Saturday, September 6, 2008

Think Out of box


Kelmarin, aku join program rakan-rakan MPP 07/08 ke Yayasan Al-Bukhari untuk satu diskusi dengan mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed and his beloved wife, Tun Siti Asmah. Both of them are my icons since kecil lagi. they are very intelligent and future minded specially Tun Mahathir.
During the 2 and half hours session tue, i was attract by the comment given by him according to Azham's question-think out of box ataupun berfikir luar kotak. and the answe lebih kurang camnie.
" think out of box bukan bermakna kita berada di luar kotak. Kita masih berada di dalam box cuma pemikiran kita yang berada di luar kotak..."
contoh yang beliau berikan ialah bagaimana cara kalu kita nak serang sebuah kotak utk masuk ke dalam kotak tersebut. for surely we will attact the main entrance of the box to get in. tapi kalu tak boleh,we have to think other side utk tetap get in inside the box.
sebelum balik, aku berpeluang berbicara dengan Tun Siti Asmah. soalan yang di lontarkan Ina, " what's ur feeling to be woman for first man in Malaysia.." panjang jawapan dia dan salah satu jawapan nya di jawap sambl tersenyum menghadapa arah aku amat berbekas di hati.
"... In any problem, remember..u shud listen to it, study it first, know the problem and then diagnose it! remember...listen, know it and diagnose........"
so?? what's next??
listen to the problem, study, know the problem, diagnose it and also think out of box!!!!!
Ganbatte!