Saturday, May 25, 2013

Persembahan Terakhir - 서른 즈음에

video


Lagu untuk persembahan terakhir grade ni Still few weeks to go before last class and till last class for this grade, i'll be busy with lots of stuff.  So better buat prep awal2 supaya tak malu nanti. =)

 Lagu ni dah tentu-tentu 선생님 ( Cikgu)  yang pilih. Kalau nak harap sendiri pilih, barulah keluar segala bagai kumpulan. FTIsland,CNBlue, Super Junior dan yang banyak lagi tu. Bila aku dengar lagu ni, memang melancholic habis. Bila tengok lyric, aku senyum jer. Kena batang hidung sendiri.

Lagu ni, lagu lama. Lagu dah berusia 29tahun tahun ni. Hebatkan! =)

서른 즈음에


하루 멀어져 간다 
내뿜는 담배 연기처럼 

작기만한 기억 속에 
무얼 채워 살고 있는지 

점점 멀어져 간다 
머물러 있는 청춘인 알았는데 

비어가는 내가슴 속엔 
아무것도 찾을 없네 

계절은 다시 돌아오지만 
떠나간 사랑은 어디에 

내가 떠나 보낸 것도 아닌데 
내가 떠나 것도 아닌데 

조금씩 잊혀져 간다 
머물러 있는 사랑인 알았는데 

하루 멀어져 간다 

매일 이별하며 살고 있구나 
매일 이별하며 살고 있구나 

Repeat…… 

점점 멀어져 간다 
머물러 있는 청춘인 알았는데 

비어가는 내가슴 속엔 
아무것도 찾을 없네 

계절은 다시 돌아오지만 
떠나간 사랑은 어디에 

내가 떠나 보낸 것도 아닌데 
내가 떠나 것도 아닌데 

조금씩 잊혀져 간다 
머물러 있는 사랑인 알았는데 

하루 멀어져 간다 

매일 이별하며 살고 있구나 
매일 이별하며 살고 있구나 

Tuesday, May 14, 2013

Husnuzon


Music Bground : Tuhan Jagakan Dia -Motif Band
2240pm

" On no soul doth Allah Place a burden greater than it can bear. It gets every good that it earns, and it suffers every ill that it earns. (Pray:) "Our Lord! Condemn us not if we forget or fall into error; our Lord! Lay not on us a burden Like that which Thou didst lay on those before us; Our Lord! Lay not on us a burden greater than we have strength to bear. Blot out our sins, and grant us forgiveness. Have mercy on us. Thou art our Protector; Help us against those who stand against faith." (Al-Baqarah 2:286)

Sesungguhnya, semuanya ada-lah pinjaman di dunia. Tiada satu pun yang kekal melainkan Dia,Allah s.wt.
Aku berysukur dengan segalan nikmat yang Allah berikan pada aku.

Dikurniakan kedua ibubapa yang penyanyang, sporting dan amat memahami. Kedua adik dan abang yamg amat mengasihi diri ini. Kakak-kakak yang melengkapi diri aku dan menjadi contoh terbaik buat aku. Dikelilingi kawan-kawan, rakan-rakan,sahabat-handai dan sanak-saudara yang sentiasa tidak penat memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi.

Untuk segala kasih sayang yang diberikan, aku amat bersyukur hendakNya,Ya Allah.
Untuk setiap saaat bernafas, kenangan pahit dan manis, aku amat-amat bersyukur.

Terima kasih Ya Allah.

Mohon terus diberikan kekuatan dan ketabahan serta rezeki yang murah. Dibukakan pintu hati dan ditunjukkan jalan yg lurus;jalan menuju ke arahMu.

Amin ya rabbal-alamin.


xoxo
2257pm.





Monday, May 13, 2013

#Random -Self-explanation.


Bground music:  Be Warmed by Davinchi.
2245pm




Life hectic as usual.  Work and classes silih berganti. Night life can be said ,tak ada langsung. Party dan segala hanky panky event memang dah  tak join sangat.

Alhamdullilah,Angah is undergo recovering  process. Thanks untuk semua yang mendoakan. Along still with his love-marriage crisis and adik is busy with his wedding preparation.

 For Ina (my ex-homie) and Azliani (coursemate who shared the same birthdate wth me), hope both of you will be strong. Kehilangan anakanda yang disayangi, benar-benar menguji kalian. Doa shj yang mampu aku kirimkan dari kejauhan. Be strong ya.

Recently. too much things happen. Rasa macam sabar tu nampaknya ada a lots of improvement la juga. Tak tahu la sejak bila jadi sesabar ni. Tak semua perkara boleh diselasaikan dgn air mata. But alhamdullilah, try to see and take it positive way.

Oh ya...nak buat self explanation.

Ramai yang ingat, aku kena demam k-pop sebab asyik asyik menulis dalam hangul (bhs Korea). Jangan salah paham, aku tak ada lah tersejat dengan budaya K-pop walaupun aku dengar lagu diorg,layan drama dorang.

Jangan jumud-kan pemikiran dengan melabelkan sesorg itu K-pop hanya kerana org tu dengar lagu di dalam bahasa Korea. Macam playlist aku sendiri, penuh dgn mcm2 jenis lagu dari Melayu, Inggeris, Cina, Korea, Japan, German, Latin, Hindi dll.

Untuk menjadi seorang Interpreter yang baik, seseorang itu mestilah boleh dan well verse dengan bahasa yang dia skill.  Tak tau apa tu interpreter? Bawah ialah definition interpreter by wikipedia.

" An interpreter is a person who converts a thought or expression in a source language into an expression with a comparable meaning in a target language either simultaneously in "real time" or consecutively after one party has finished speaking. The interpreter's function is to convey every semantic element (tone and register) and every intention and feeling of the message that the source-language speaker is directing to target-language recipients...."

Dalam erti lain, juga dikenali sebgai translator atau juru-bahasa.  Bila surrounding engkau cuma English and Malay speaking person, apa lagi medium yang boleh dibuat practise.  Lagu dan drama-drama ni la membantu sebutan dan memahami lg dialect daerah.

Orang ingat, bahasa Korea tu cuma sejenis. Tapi...mungkin ada yang tak perasan, yang Korea juga ada dialect masing-masing. Macam kita ada dialect Neg Sembilan, Kelantan, dialect Utara,dialect Sarawak dan lain-lain lg.  Dari segi tulisan, mereka mengunakan Hanggul dan Hanja.  Mereka juga ada dialect Seoul, Buhsan,Ilsan dan lain-lain lagi.   Alhamdullilah,setakat ni penguasaan Bahasa Korea aku dari segi tulisan, percakapan..alhamdullilah semakin maju.

Namun begitu, dalam masa yang sama nak kena polish balik bahasa Jepun, Mandarin, Bahasa Arab dan Hindi. Tahun depan, insyaallah kalau tiada aral melintang mayb aku nak buat Bahasa Jerman dan Latin. Bhs France..mcm last-last kot. huhuhu... Bak kata HonewDew, bajet nak jd macam Mahadhir Lokman, well known intrepretor in Malaysia. =)


Ok...mcm dah panjang sangat. Need to go to bed already. Esok nak bangun awal sahur. *wink*


Ttyl.


Bye peeps.


xoxo
2330pm
Music bground : Midnight -Beast



Sunday, May 12, 2013

창문



투명한 나이지만 네 앞에 서있잖아
네 눈은 날 너머 쳐다볼 뿐이야 !!

=(


Wednesday, May 1, 2013

Anthem

Moga semuanya berakhir dengan baik-baik hendakNya.